Direktlänk till inlägg 23 oktober 2012

en löpares värsta fiende

Av Isabella - 23 oktober 2012 14:00

Jag kommer gå igenom några vanliga löparskador som drabbar väldigt många. Dessa är löparknä, hälsporre, hälseneinflammation, meniskskador och benhinneinflammation. Hoppas ni slipper skadorna och håller er friska. Jag är helt skadefri nu och det är sååååå skönt! :)


Benhinneinflammation drabbar människor som tränar mycket löpning, hopp. Främst de som springer mycket på tå. Det är en överbelastningsskada vilket innebär att det är en slitningsskada och skadan uppstår ofta om träningen är väldigt repetitiv. Symptomen är smärta, ömhet, svullnad och knottrig benyta ca 5-15 cm upp från fotknölen, längs insidan av underbenet (skenbenet). Ibland kan idrottare även drabbas av benhinneinflammation på underbenets undersida. 


Behandling:

- Aktiv vila (träna annat som inte påfrestar benet ex: smining, rodd)

- Rehabträning

- Lätt stretching (ex. sitt på knä med fötterna under baken och luta kroppen sedan bakåt). 

- Anaysera tidigare träning: löpteknik (förbättra höftstyrka, fotistättning och avslappnad vrist) 

- Byte av underlag och skor??

- Antiinflammatorisk gel exempelvis voltaren

- Akupunktur

- Operation om ovanstående inte hjälpt. Finns alltid risker med operationer så som infektioner. 



Hälsporre är en överbelastningsskada och förekommer vid mycket gång, löpning och hopp oftast hos personer med extrema fotvalv. Skadan orsakas av bristningar i muskel och senvävnad under foten och smärtan uppstår på hälbenets undersida och i fotvalvet. Oftast beror skadan på att man nyligen bytt skor eller sprungit på annorlunda underlag. Ibland kan inlägg i skon hjälpa.



 Behandling:

- Aktiv vila

- Rehab - försiktig stretching

- Simning för kondition- Undvik hopp, löpning

- Tejpning under hälen



Hälseneinflammation är också en överbelastningsskada. 3-5 cm upp på hälsenan (räknat från fästet på hälbenet) känner man smärta, svullnad. Ett tecken på att det är hälseneinflammation är att senan "knakar" när man går och man är väldigt stel i ankeln. Antingen har skadan uppstått genom nötning på senan vid upprepade tillfällen (overuse) eller genom en hastig rörelse (overload). Även här kan skadan bero på byte av skor/underlag. Drabbar oftast äldre personer.

 


Behandling:

- Aktiv vila

- Overload rehab - försiktig stretching, respektera läkningsprocessen (ej hopp eller löpning) 

- Overuse rehab - excentrisk muskelträning 15 rep 3 set 2 gånger dagligen

- Akupunktur

- Antiinflammatorisk gel. 

- sista utväg, operativ behandling


Löparknä är en vanlig skada inom långdistanslöpning. Den förekommer oftast hos vuxna som bestämmer sig för att springa halvmara eller helt maraton lopp. Skadan är en friktionsskada på senan som går från höften längs lårets utsida, passerar lårbenets bredaste punkt nere vid knäet och fäster nedanför knäet. 


Behandling

- Aktiv vila

- Stretching av utsida lår upp till rumpan

- Antiinflammatorsk gel

- Ändra löpteknik

- Akupunktur

- I värsta fall, operativ behandling: senförlängning



Menisken
är väldigt viktig för knäets rörlighet och dess funktioner är stötdämpning, ledanpassare, viktfördelare och passiv stabilisator. Man har en inre och en yttre menisk men det är vanligst att man skadar den inre. Menisk skador är akuta och uppstår vid en rotationsrörelse och en kraftig böjning vilket leder till att menisken kläms.

Äldre person (45 år och uppåt) behöver inte lika stor kraft pga degenerativa förändringar i meniskvävnader

Det uppstår smärta,kraftig halta, upphakningar och ibland kan knäet till och med låsa sig helt och då ska man åka direkt till akuten! Annars ska man uppsöka vårdcentral där man får en klinisk undersökning. 


Behandling:

- Kryckor

- Rehab

- Självläker till ca 80-90 %, tar ca 3 månader

- Akut operation i vissa fall (titthålsoperation). Beror på åldern på patienten och hur allvarlig skadan är. Man vill till varje pris bevara meniskvävnad.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Isabella - 19 november 2012 21:06


Innan ett längre lopp, t ex halvmara eller helt maraton är det viktigt med en bra och genomtänkt uppladdning. Träningsmässigt ska man minska antalet kilometer och istället köra mer intervaller och högre intensitet. Själva uppladdningen brukar man bör...

Av Isabella - 12 november 2012 18:37


    För ett par månader sedan läste jag Born to run som är skriven av journalisten Christopher Mcdougall. Jag blev verkligen faschinerad när jag läste den och den fick mig verkligen att tänka till en del. Den handlar om Mcdougalls resa till ko...

Av Isabella - 10 november 2012 12:25


Tyvärr så kunde jag inte springa halvmaran i Danmark förra helgen på grund av min benhinneinflammation. Nu har jag inte sprungit på nästan två veckor och jag ska boka tid hos en sjukgymnast. Har ändå försökt hålla igång konditionen och simmat en del ...

Av Isabella - 25 oktober 2012 16:59


Nu när vi börjar gå mot kallar och mörkare tider är det lätt hänt att man hellre ligger hemma framför tv:n än att man drar ut och rör på sig. Men så ska det verkligen inte behöva vara! På med mössa, vindjacka och långbyxor så ska du se att det blir h...

Av Isabella - 21 oktober 2012 11:16


Igår åkte jag och min familj och en annan familj ut till Kasberga i Eslöv för att springa Kastbergaloppet! Man hade möjlighet att antingen springa 5 km, 14 km eller springa 14 och  cykla 35 eller cykla 50. Det var ett par som anordnade det och det va...

Ovido - Quiz & Flashcards